020 690 145  |  ujlk@ujlk.fi

Kompostointi omalla pihalla on hyvä tapa hyödyntää biojätteet ja kierrättää ravinteet.  Jätelain mukaan ruokajätteen kompostoinnista pitää tehdä ilmoitus alueen jätehuoltoviranomaiselle.  Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia kompostoivia kiinteistöjä sekä taajamissa että haja-asutusalueilla. Ilmoitus tulee tehdä, vaikka kiinteistöllä kompostoidaan vain osan aikaa vuodesta, kuten esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla.   Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisi pakko ryhtyä kompostoimaan.

Uudenmaan jätehuoltoviranomaisen toimialueella ilmoituksen voi tehdä nettisivuilta www.ujlk.fi löytyvällä lomakkeella. Lomakkeella vaadittava Rosk’n Rollin asiakasnumero löytyy esimerkiksi jätemaksulaskulta. Lomakkeeseen täytetään tiedot kompostoinnista ja kompostorista sekä kompostoinnista vastaavan henkilön yhteystiedot.

Jos pihassa on jo toimiva kompostori, tulee ilmoitus tehdä heti. Myös asiakkaiden, jotka ovat tehneet ilmoituksen kompostoinnista ennen vuotta 2022, tulee nyt tehdä ajantasainen ilmoitus. Jatkossa ilmoitus tulee uusia viiden vuoden välein.

Tärkeää on muistaa, että ruokajätteen kompostointi on sallittu vain suljetussa ja lämpöeristetyssä kompostisäiliössä, jossa on tiivis kansi ja pohja.

Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista sen sijaan ei tarvitse tehdä ilmoitusta.

Kompostointi-ilmoituksilla kootaan tietoja biojätteen käsittelystä ja kierrätysprosentista Suomessa. Kompostointi-ilmoituksia on tähän mennessä tehty Itä- ja Länsi-Uudellamaalla noin 6500.

Kompostointi-ilmoituksen täyttäminen ei johda kompostointitarkastukseen. Jätehuoltoviranomainen saattaa tehdä pistokoeluonteisia kompostointitarkastuksia, mutta niistä ilmoitetaan etukäteen. Käynneillä opastetaan samalla kompostorin käytössä.

Kompostointi-ilmoituksen täyttäminen ei vaikuta jätehuoltomaksuihin.

Jätehuoltoviranomainen on kerännyt usein kysyttytyt kysymykset kompostointi-ilmoituksesta  ja vastauksia niihin nettisivuilleen.

Uudenmaan jätehuoltoviranomainen

Uudenmaan jätehuoltoviranomainen on kahdentoista kunnan jätehuoltoviranomainen, jonka vastuulla on jätehuoltoon liittyvät viranomaistehtävät jäsenkuntien alueella. Alueeseen kuuluvat seuraavat kunnat: Askola, Hanko, Inkoo, Karkkila, Lohja, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio ja Vihti.

Lisätietoja medialle: jäteasiaintarkastaja Malin Kurkisuo, 020 690 145 tai ujlk@ujlk.fi